Hoe werken essentiële oliën?

Waar wordt het van gemaakt?

Etherische of essentiële oliën zijn vluchtige, aromatische verbindingen die worden gevonden in zaden, schors, bladeren, stengels, wortels, bloemen en andere delen van planten. Vrijwel alle planten produceren etherische oliën maar slechts een klein deel produceert ze in een hoeveelheid die winning mogelijk en rendabel maakt. Misschien heb je wel eens van de geur van een roos, lavendel of vers gesneden munt genoten. Of het sap uit de schil van een rijpe sinaasappel of mandarijn geperst. Dan heb je zeker de aromatische kwaliteiten van essentiële oliën ervaren.

 

Essentiële oliën hebben krachtige, reinigende eigenschappen en zijn van nature antibacterieel. Sommige oliën werken sterk tegen schimmels.  Pure essentiële oliën worden onmiddellijk door de huid of reukorgaan opgenomen en zorgen voor reactie in het lichaam.  Zuivere, onversneden essentiële oliën zijn doorzichtig en variëren in kleur van kristalhelder, geel, oranje, groen, tot diep blauw.

 

Door de geschiedenis heen zijn essentiële oliën in verschillende culturen al veelvuldig toegepast vanwege hun medicinale en therapeutische werking. Ook dieren in het wild kennen instinctief de mogelijkheden die etherische oliën uit planten ze kunnen bieden. Moderne wetenschappelijke studies bevestigen steeds meer de enorme voordelen van essentiële oliën voor onze gezondheid.

 


Hoe wordt essentiële olie gemaakt?

 

Etherische olie wordt op verschillende manieren gewonnen. Essentiële olie met een therapeutisch keurmerk wordt meestal gewonnen door middel van stoomdestillatie. Hierbij wordt stoom door de te verwerken plantendelen geleid. De etherische olie vervliegt met de stoom. Nadat de stoom is afgekoeld tot water kan de etherische olie hiervan worden gescheiden door het verschil in polariteit tussen de olie en het water.

 

Binnen Aromazorg wordt ook graag gebruik gemaakt van oliën die gewonnen zijn uit CO2 extractie. Door deze wijze van extractie komen wezenlijk andere stoffen mee in de olie die resulteert  in een heel fijne milde geur en ander werkingsgebied.

 

De temperatuur en de druk van de stoom moeten precies goed op elkaar afgestemd zijn. Te weinig warmte en druk zorgen ervoor dat er te weinig van de componenten van de essentiële olie vrijkomen; te veel warmte en druk verandert de chemische samenstelling van de olie en daarmee neemt de werkzaamheid ook af.

 

Een methode die bij bv citrusvruchten gebruikt wordt is koude persing. De oliehoudende schil van de plant wordt uitgeperst en de olie komt tevoorschijn.


Wat doen essentiële oliën in de hersenen?

De geur wordt waargenomen in de neus en via geurreceptoren in de neus,  komen geur en inhoudsstoffen van essentiële olie in het lymbisch systeem van de hersenen. Vanuit de hersenen verspreiden de inhoudsstoffen via het bloed door het hele lichaam.

Sommige inhoudstoffen werken kalmerend, andere opwekkend. Sommigen werken tegen bacteriën of schimmels bv.

Oliën kunnen ook troostende werking hebben of werken tegen vermoeidheid.

 

Sommige oliën werken als een anti histamine tegen allergieën, of werken Cox 2 remmers en zijn sterk pijnstillend. Er zijn stoffen die tegen kramp, slaapverwekkend, opwekkend, anti- depressief werken. Zo heeft iedere olie zijn eigen geur, inhoudstoffen en werking. 

 

Het is niet: baat het niet/ schaadt het niet: er zijn zeker ook risico's en gevaren aan het gebruik van essentiële oliën. Gebruik nooit essentiële oliën zonder kennis of deskundig advies!